Hon na Mikulůvce

15.12.2013 14:12

Dne 14.12. jsme se zúčastnili honu v honitbě Mikulůvka- Dlúhá húra.

Počasí bylo ideální - lehce přimrznuto, takže žádné bláto.

Vzhledem k tomu, že to byl letos můj první hon, vzali jsme všechny naše čtyřnohé členy smečky a vyrazili. Snídaně všechny zasytila i zahřála. A po nástupu jsme se odebrali do honitby.

Měli jsme celkem 4 leče, v nich jsme na 2 lečích vypouštěli bažanty.

Výřad byl moc hezký. 37 bažantů 3 zajíci a kuna lesní.

Etis pracoval velmi pečlivě. Krásně hledal i vystavoval. Většinou chodil s Luďou. Ale vždy jsem ho viděla, jak někde z dálky nese bažanta a hledal mě, aby si šplhnul. Měla jsme totiž sebou i Bada. Ten se moc ke zvěři nedostal. A když jo, byl ochoten ji bránit i za cenu rvačky.

 Musím pochválit i Febbe, která se konečně rozlovila. Krásně hledala i vystavovala. Krásně si vypacovala 2 bažanty, které dohledala, na povel zvedla. Bohužel asi měli bažanti neprůstřelné vesty, nebo měli střelci špatné broky, tak uletěli. Ale ti to k honu patří.  Co si na ní ale nejvíc cením, že je hlasitá na stopě. Srnčí nehoní, jen párkrát zahlásí, okamžitě se vrací a reaguje na sebemenší povely. Chodila jsem bez vodítka jako profik:-P. A měla velký úspěch, když na stromě objevila bažanta a tak dlouho na něj hlásila, až se všichni honci seběhli a snažili se ho sundat:-) Což se mi podařilo i vyfotit.

Holly pracovala velmi pěkně. Bažanti se jí libili. Hledání i vystavování si také vyzkoušela. Většinou se ale připletla některém zkušenému psovi pod nohy, tak se k bažantovi nedostala. I tak jsme s ní měla velkou radost.

Pro Airu to byla premiéra. Hon, kde se křičí a prodírá namrzlou přírodou vzala jako úžasnou hru. Okamžite začala hledat. Po výstřelech se přišla podívat, jestli jsem celá a pak jsem ji viděla vždy, jak mi proběhla v leči pod nohama..Při lečích s bažanty se zapojila do hledání a vystavila si svého i prvního bažanta..

Na kopečcích u nás nám příroda vykouzlila úžasnou scenérii, kterou jsem zatím nikdy neviděla..Byla jsem tak unešená z počasí i z výkonu našich psů, že jsem zapomněla vyfotit psy i sebe u výřadu:-( Tak snad se příště polepším..


 

Fotečky najdete na  https://andrissl.rajce.idnes.cz/hon_Mikuluvka_14.12.2013


 

Omlouvám se za kvalitu fotek, ale mám nový foťák a zatím se s ním učím..